Kategorier
Allmänt Familjeliv Gravid

Kosttillskott och vitaminer och varför jag äter dom när jag är gravid

Hej hej,

har fått endel frågor från er angående vilka mediciner jag äter nu under graviditeten och varför. Delar mina små dosetter varje söndag så jag tänker att jag passar på att berätta nu i ett eget inlägg 🙂 Mestadels är det kosttillskott och vitaminer men lite annat också pga en sjukdom jag fått nu när jag blev gravid.

Vad jag tar för tabletter är aaabsolut INTE råd till hur ni andra gravida ska göra. Fråga er läkare och/eller barnmorska! Det är väldigt personligt och vad jag behöver kanske inte alls är något för er.

Så viktigt för er egen och er bebis skull att ni rådfrågar experter och utbildade inom ämnet först innan ni tar något. Och se till att äta en varierad kost!

På morgonen äter jag folsyra, omega 3, apotekets kosttillskott gravid, omeprazol och varannan dag D-vitamin.

Folsyran började jag med i slutet av september/början av oktober, innan jag blev gravid och den ska man äta minst till vecka 12, jag fortsätter med den nu bara tills alla tabletter i burken är slut.

Folsyra – minskar risken för att barn föds med ryggmärgsbråck

Omega 3 – bra för utvecklingen av fostrets hjärna, nervsystem och syn

D-vitamin – bra för bland annat skelettutvecklingen och tänder

Såhär ser innehållet i apotekets gravidkosttillskott ut, som ni ser innehåller den tex inget omega 3 så därför har jag köpt en egenburk med det för att komplettera.

Den innehåller både d-vitamin och folsyra också, därför tar jag mitt d-vitamin som innehåller en ganska hög dos bara varannan dag för att inte överdosera. Men d-vitamin behövs verkligen vintertid och speciellt för en nattarbetare!!! Såg inte solen på månader när det var som värst nu i vinter 😉

Mina omeprazol äter jag pga att jag hade så ont i magen och låg på sjukhus i februari, om ni minns? Dom trodde först det var gallsten men sedan kanske magsyra eller i värsta fall små magsår orsakade av en trombyl jag äter på kvällen och som jag måste fortsätta med. Dom visste inte riktigt vad det var.

Men en omeprazol om dagen och det har hjälpt – inget mer magont! Dock kan omeprazolen slå ut effekten av levaxinet jag äter så jag går på tätare kontroller på vårdcentralen nu för att i så fall upptäcka det.

Vad jag förstått så rekommenderas inte gravida att ta omeprazol men jag har alltså fått det på recept av läkare.

Järntabletter ska jag börja äta varannan dag från och med mitten av graviditeten, fick lämna blodprover som visade på att jag behöver det. Har dock börjat tidigare – tyckte det var lika bra att få in vanan! Jag äter något som heter Niferex.

Järnet ska dock inte tas tillsammans med vissa av mina andra tabletter och med minst 2 timmar från att man har ätit mat. Så den är lite krånglig att få till rutin på. Eller, superkrånglig faktiskt…

Trombyl och levaxin. Tabletter som jag tar varje kväll, trombylen rekommenderas kvällstid och det är antagligen den som ger små små ”sår” som läkaren beskrev det, som känns i form av extremt magont. Där har omeprazolen hjälpt men blir jag sämre ska jag åka till sjukhuset akut sa hon.

Mitt levaxin äter jag pga att jag under graviditeten har fått en för låg produktion av sköldkörtelhormon. Det förekommer hos 1-2% av alla gravida kvinnor och eftersom i princip hela min familj medicineras för detta och jag har legat på gränsen i hela mitt liv så är jag inte förvånad över att jag har fått den här sjukdomen. Att producera för lite sköldkörtelhormon under graviditeten kan påverka bebisens hälsa väldigt väldigt negativt. Så jag äter tabletterna med glädje även om jag helst klarat mig utan såklart ♡

Magen i vecka 12

Om ni är intresserade att läsa mer om underproduktion i sköldkörteln (hypotyreos) så finns det HÄR (1177.se).

Läs mer i om D-vitamin och graviditet i denna studie från Livsmedelsverket.

Mer generell information om graviditet och kosttillskott finns att läsa hos HÄR (också Livsmedelsverket).

Undrar ni något är det bara att fråga såklart 🙂

KRAM

ÄLSKAR ERA KOMMENTARER SÅÅÅ - TACK! ♥️