Kategorier
bröd

Bagels

Ikväll har vi bakat bagels! Ett bröd jag älskar, men oftast bara äter utomlands då jag väldigt sällan äter bröd hemma. Jag försöker i regel undvika kolhydrater då jag upplever att min kropp mår bätte utan det men – någon gång ibland och speciellt bagels är ju sååå gott!

Vårat första bak av bagels. Det här brödet är lite annorlunda eftersom det kokas i vatten sötat med socker innan det ska gräddas i ugnen.

🥄 25 g färsk jäst

🥄 5 dl vatten

🥄 1 msk ljus sirap

🥄 2 tsk salt

🥄 ca 13 dl vetemjöl special

🥄 2 l vatten

🥄 2 msk strösocker

Gör såhär

Smula ned jästen i en bunke. Tillsätt vattnet med temperatur på 37° grader över jästen och rör om tills jästen löses upp. Tillsätt siraö, salt och det mesta av vetemjölet. Knåda degen ca 5 minuter, den ska vara ganska fast.

Låt degen jäsa ca 1 timme under bakduk.  

Ta upp degen på en mjölad bänk och arbeta ihop den med ev. resten av mjölet. Dela degen i 20 lika stora bitar. Rulla ut varje bit ca 25 cm lång. Forma till runda kransar och fäst ihop ändarna med lite vatten.

Lägg dom på mjölade bakplåtspapper och jäs i ca 20 min. Sätt ugnen på 225°C

Koka upp vattnet med sockret i en kastrull. Lägg försiktigt ner 2-3 stycken bagels åt gången i det kokande vattnet. Låt dom sedan sjuda ca 3 minuter och vänd dom en gång under tiden.

Ta upp dem med en hålslev och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.

Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter.

Låt kallna på galler. Bageln ska vara frasig utanpå och mjuk innuti.

Servera gärna med creame cheese, tomat och babyspenat som är min favorit!

Av lussan

☆ travel ☆ céline dion ☆ food ☆ colour ☆
Matbloggare från Örebro

ÄLSKAR ERA KOMMENTARER SÅÅÅ - TACK! ♥️